Utbildning i Uppsala: Artist Run

Art♡Life (Stillbild från video)

Konstnärscentrum Öst erbjuder utbildningen “ARTIST RUN” i samarbete med Region Uppsala och Uppsala Konstnärsklubb

KategoriAktivitet
PlatsSysslomansgatan 1 i Uppsala
RegionÖst
Datum13 juni 2024
Slutdatum30 november 2024

Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma bildkonstnärer i Uppsala län.

Vi bejakar konstnärens och konstvärldens kommersiella, ideella och privata intressen för att utarbeta genuint kreativa metoder för hur du tar kontrollen över hur din konst presenteras. Hur påverkar en komplex och hierarkisk konstvärld det egna konstnärliga uttrycket?

Kursen tar sig an konstutställningen ur ett filosofiskt såväl som praktiskt perspektiv och avslutas med en gemensam utställning i Konstnärsklubbens lokaler eller på annan plats bestämd av kursdeltagarna. Stort fokus läggs på kursdeltagarnas egna praktiker och önskningar.

Kursen leds av konstnärerna och galleristerna Max Ronnersjö och Katarina Sylvan. De har breda erfarenheter från både den ideella och kommersiella konstvärlden tack vare sina roller som konstnärer, konsttekniker och curators. Nu undersöker de den konceptuella konstens roll i Sverige genom sitt nyöppnade galleri Antics på Hudiksvallsgatan i Stockholm.

Utbildning: Artist Run
Kursledare: Max Ronnersjö och Katarina Sylvan
Tid: kursen är framflyttad till hösten 2024
Plats: Uppsala Konstnärsklubb, Sysslomansgatan 1 i Uppsala
Intresseanmälan skickas till: ost@konstnarscentrum.org

Kursen är kostnadsfri och antalet platser är begränsat.

Till intresseanmälan bifogar du CV, portfolio i pdf-format eller länk till hemsida, samt ett stycke om dina förväntningar på kursen. Välkommen med din ansökan!

Beskrivning: ARTIST RUN

Hur påverkar en komplex och hierarkisk konstvärld det egna konstnärliga uttrycket? Vi bejakar konstnärens och konstvärldens kommersiella, ideella och privata intressen för att utarbeta genuint kreativa metoder för hur du tar kontrollen över hur din konst presenteras.

DEL 1

Den första delen av kursen presenterar tematiska nedslag i konsthistorien och samtidskonsten med fokus på konstnärer som har tagit utställningssaken i egna händer.

Med exempel som Ynglingagatan 1, Noah Purifoy, Reena Spaulings, Bernadette Corporation, Group Material och Colab, konstaterar vi konstutställningen som en konstform i egen rätt och konstnären som curator.

Vi jämför traditionella- och konceptuella ingångar till utställningsrummet och belyser de aspekter som utgör dess ramverk, med hjälp av inflytelserika tänkare och texter.

Vi tar oss an utställningstextens och paratextens funktioner, under premissen att alla aspekter av en utställning är av betydelse för dess meningsskapande.

Vi hjälps åt att besvara svåra frågor; För vem gör du konst? Vad behöver du göra för att du ska komma dit du vill?

Vi formulerar individuella utställningsförslag som hjälper till att konkretisera det egna konstnärliga arbetet och kan kommuniceras till olika utställningsrum för konst.

DEL 2

Med kursdeltagarnas egna praktiker som utgångspunkt möblerar vi om i utställningsrummet - filosofiskt och bokstavligen - för att göra plats för våra nya förhållningssätt.

Praktiska övningar som “white cubeing”, “I’m sitting in a room” och “rapportformuläret” ger tillfälle att balansera logistik, budget och dokumentation med konstverkets fysiska förutsättningar och den egna visionen.

Vi kurerar och hänger tillsammans den gemensamma utställningen, i samklang med deltagarnas respektive praktiker. Vi hänger utställningen inför söndagens vernissage.

Kursen avslutas med vernissage och presentation i Konstnärsklubbens lokaler, eller på annan plats överenskommen av kursdeltagarna.

Om kursledarna

KATARINA SYLVAN (f. 1989) är en Stockholmsbaserad konstnär som arbetar med text, bilder, video, skulptur och ljud. Katarina är utbildad vid Royal College of Art i London, Konstfack och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Tillsammans med Adrian Olas driver hon konstbokförlaget Luxemburg Press.

MAX RONNERSJÖ (f. 1984) är konstnär, konsttekniker och gallerist verksam i Stockholm. Max jobbar ofta med konsten och platserna där konsten visas som material. Han har initierat och drivit en rad utställningsprojekt exemplifierat av AW, Kl. 9, Index 19, Martini Projects och Revenue. Max är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och Konsthögskolan Valand i Göteborg.

Tillsammans driver de galleriet Antics på Hudiksvallsgatan i Stockholm.

Bilden ovan är en stillbild från filmen Art♡Life av och med konstnärerna.

Se videon här

Läs mer om initiativtagarna här:

Katarina Sylvan

Max Ronnersjö

Antics

Kontakt

Katarina Sylvan E-post:
sylvankatarina@gmail.com

Max Ronnersjö E-post:
ronnersjo@gmail.com

Uppsala Konstnärsklubb bedriver utställningsverksamhet, programverksamhet och pedagogisk verksamhet i Kulturkvarteret Walmstedtska som finns på Sysslomansgatan 1, i Uppsala.

Läs mer om Uppsala Konstnärsklubb

Om Region Uppsala Kultur och bildning