Stripping the Surface

Maja Sikorska & Marcus Appelberg Teckning/ måleri/ skulptur på Galleri KC

KategoriUtställning
PlatsKonstnärscentrum väst, Erik Dahlbergsgatan 6 i Göteborg.
RegionVäst
Datum19 augusti 2023
Slutdatum3 september 2023

Stripping the surface är en utställning på Galleri KC, Erik Dahlbergsgatan 6 i Göteborg, med Marcus Appelberg och Maja Sikorska. Samarbetet föddes ur ett gemensamt intresse för yta och vad som döljs under ytan; relationen mellan ett yttre och inre. Den första gemensamma utställningen ägde rum 2015, då sprickor blev ett symboliskt motiv för det förgängliga. Parallellt har deras intresse för yta lämnat väggen och rört sig närmare kroppen.

Sikorska inspireras av kroppens insida, både visuellt och psykologiskt, och har utvecklat en motivvärld av monokroma biomorfa former i teckning och skulptur. Dessa abstrakta organiska former existerar någonstans mellan abstraktion och något tillsynes bekant - något mellan natur, kropp och ting. Motiven uttrycker en idé om flexibilitet och potential; ett ständigt blivande, även i den färdiga formen. De blir till projektionsytor för betraktarens egna associationer och tankar.

För Appelberg har kroppsligheten istället kommit att handla om mode. Inspirerad av både kontemporärt avantgardmode och bibliska scener från renässansen, avbildar han tyg och draperingar, med fokus på hur de förhåller sig till en kropp. Vecken i tygerna blir en metafor för transformation och metamorfos - som en gräns mellan insida och utsida, djup och yta, där inre och yttre gränser utmanas.

Utställningen består av redan producerade verk samt ett antal nyproducerade verk, i teckning, måleri och skulptur.

Utställningen är öppen tis- sön kl. 12-16. Välkomna!