Lars Dyrendom

Polar Bears and all that Other Scary Shit out There

KategoriUtställning
PlatsGalleri KC, Erik Dahlbergsgatan 6, Göteborg. Öppet tis- sön kl 12-16. Vernissage 13 maj kl 11- 16. Välkomna!
RegionVäst
Datum13 maj 2023
Slutdatum28 maj 2023

Lars Dyrendom visar fotografi. Utställningen handlar om Grönlands och Danmarks koloniala historia. Idag är Grönland fortfarande del av Danmark. Grönland´s koloniala status upphörde 1953 genom en grundlagsändring, det gjorde att Grönland fick status som en dansk region. Det skedde med FN:s välvilja under en period då FN hade stort fokus på avkolonisering. Som dansk jobbar jag med att ifrågasätta min egen bristande kunskap och tolerans mot grönländare och Grönland.

Boka en visning med Konstnären

under utställningen är det möjligt att boka en visning med konstnären detta görs direkt på mail till lars@dyrendom.com eller via sms på telefon till 0763061227 vid bokning kom gärna med förslag på tider som passar!

Artist talk den 20 maj kl 14

Möt konstnären Lars Dyrendom, i ett samtal om utställningen Polar bears and all that other scary shit out there

Kortfilms visning och samtal onsdag den 24 maj kl 19 på Galleri KC

Galleri KC bjuder in till filmvisning och samtal med dokumentärfilmarna Louise Hollerup och Inuk Jørgensen

"In the Shadow of the Tugtupite" är ett poetisk porträtt av ångesten inför framtiden och en sökan efter identitet för människorna på världens största ö. Detta är filmen som på många sätt la grunden till motståndet i befolkningen som förde till nyval till Inatsisartut/det grönländska parlament våren 2021.

Inuk Jørgensen (f 1981) är en prisvinnande kortfilmsregissör från Grönland. Inuk har rest världen runt de senaste 5 åren med sina kortfilmer, som alla berör Grönland och Inuiternas kultur, identitet och historia. I dag är han medlem i the European Film Academy och sitter som i styrelseledamot i den grönländska föreningen av filmarbetare Film.GL.

"Arctic Love Parade" är en humoristisk kortfilm som kastar en antropologisk blick på danskar som har blivit kära i Kalaallit Nunaat (Grönland). Genom souvenirer som danskar har tagit med sig hem från den f.d. danska kolonin, handlar filmen om den kolonialism som fortfarande pågår - nämligen den som finns i danska berättelser om Inuit. "Arctic Love Parade" undersöker de positiva känslornas roll i en ojämn kolonial situation. Kan även det kärleksfulla vara ett uttryck för förtryck?

Louise Hollerup (f 1990) är dokumentärfilmsregissör och visuell antropolog från Danmark. Hon är den tredje generationen i sin släkt som har bott tillfälligt på Grönland, något som är både vanligt och oreflekterat i Danmark. Hon tycker det är viktigt att kritisera den osynliga kolonialismen som finns i våra tankar, vårt språk och i föreställningen om oss själva och Inuit.

Finissage Söndag den 28 maj kl 12-16.

Presentation av utställningen kl 14.